Çok Yakında Daha Kolay Alışveriş

ÜRÜN ve HİZMETLER


imalattansatis.com "Aracısız Doğrudan Alışveriş"

ÜNAL HALI

Ana Sayfa

El Sanatları

 

El Halıları

  El Dokuma Yün Halılar

  Özel Tasarım Halılar

       

 


FACEBOOK

 

 

KALİTE




SİTEMİZ 
ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDINA GÖRE YÖNETİLMEKTEDİR.



 

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
4. KÜLTÜREL HEDİYELİK EŞYA TASARIMI YARIŞMASI 2006
EL SANATLARI DALINDA
İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

Yünün Özellikleri


“Ev veya işyeriniz için doğru halıyı seçmek önemli bir karardır. Kullanımda dayanıklı sunumda estetik olan en doğru kararı vermek gerekir. Uzun yıllar sürecek estetik ve konforu arayanlardansanız yün halı sizin için ideal bir seçenek.”

Halı ister doğal ister sentetik, hangi elyaftan yapılmış olursa olsun kendine has avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Günümüzün gelişen teknolojisiyle üretilen elyaflar dayanıklılık, estetik ve fiyatlarıyla birbirinden farklı alternatifler sunar.

Halı üretiminde en popüler sentetik elyaf naylondur. Naylon hem çok kolay boyanabilir hem de kumaş baskısı kolaydır. Mükemmel dayanıklılığa sahiptir. Polipropilen halı ipliği üretiminde özellikle ekonomik olması nedeniyle kullanılır. Bu elyafın boyanması oldukça güç olmakla birlikte yün ve naylon kadar da dayanıklı değildir. Bu elyaftan yapılan halılar sadece hafif iç mekan kullanımına uygundur. Polyester de uygun bir halı elyafıdır. Likatura ve filaman uygulamalarında kullanılabilir. 2000’lerin başlarında hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı uygun fiyatlar ve fiziksel özellikleri nedeniyle alternatif bir elyaf olarak belirmiştir. Polyester hidrofobik yapısından ötürü leke tutmayan özelliğe sahiptir. Yün ise mükemmel dayanıklılığı, kolay boyanabilme özelliğiyle ayrıcalıklı bir doğal elyaf-tır. Sentetik elyafla karıştırıldığında naylon gibi yünün dayanıklılığı daha da artar.

Günümüz halılarının üretiminde bu tip yünle harmanlanmış elyaflar sıklıkla kullanılır.

NEDEN YÜN?

Yünün başlıca faydaları şöyle sıralanabilir;

Doğal elastikiyet özelliği:

Yün halı tüm diğer halılardan çok daha uzun süre orijinal görünümünü korur. Hacim ve esnekliği sayesinde yüksek basınç ve yoğun yaya trafiğine uzun yıllar direnir. Bilim adamları araştırmalar sonucu her bir yün tel ve elyafının üç boyutlu sarmal kıvrımdan oluştuğunu ve bunların her birinin minyatür yay görevi gördüğünü belirtmiştir. Bu yaylar her bir elyafa elastikiyet kazandırırken, mobilya ve basışla meydana gelen farklı şiddetlerdeki basıncın geri tepmesini sağlar. Uygulanan basınç kalktığında ise orjinal haline geri döner. Bu doğal yapısı yün halıyı alternatiflerinden bir adım öne çıkarır.

Doğal leke-tutmazlık:

Yün doğal yapısı gereği lekelere dirençlidir. Çünkü her bir elyaf, tampon görevi görerek suyun yün elyafın yüzeyine nüfuz etmesini önleyen ince bir zarla kaplıdır. Bu aynı zamanda yün halıların orijinal görünümlerini uzun yıllar korumalarının bir diğer nedenidir.

Kir ve toza karşı direnç özelliği:

Yün ipliğine mikroskop altında bakarsanız, yüzeyinin adeta bir çatı gibi birbiri üstüne gelen ince tabakalardan oluştuğunu kolayca görürsünüz. Bu ince tabakalar kir ve tozu elyafın üstünde halı yüzeyinin yakının da hapseder. Bu nedenle kirler vakumlama işlemi sırasında hızla ve kolayca yok edilebilir.

Alev almayı önleyen yapısı:

Yüksek nem ve protein içerikli yün ipliği, yün halıya yapısı gereği doğal bir alev almazlık özelliği verir. Yün elyafın alev alması zordur. Buna ek olarak alev kaynağı yok edildiğinde kendiliğinden sönme gibi bir özelliği de vardır.

Sağlık Açısından Faydaları:

Yün halı toksik olmadığı gibi alerjik de değildir. Ayrıca bakteri oluşumuna izin vermeyen yapıdadır.

Yüksek nem içeriğiyle yün statik elektriği azalttığından riskleri ortadan kaldırır.

Yün halı; formaldehid, nitrojen dioksit ve sülfürdioksit gibi genel kirleticileri elyaf dokusunun içine hapsederek iç mekan havasını temizler. Yün halılar iç mekan havasını 30 yıla kadar düzenli olarak temizler.

Yünün doğal sarmal kıvrımlı yapısı-nın bir diğer avantajı ise oda ısısını düzenlemeye yarayan milyonlarca hava deliklerinin oluşumunu sağlamasıdır. Böylelikle enerji tasarrufuna da katkıda bulunur.

Yüksek nem içeriği ve protein bileşenleri yünü yanmayı geciktiren doğal bir özelliğe sahip olmasını sağlar.

Yün kendi ağırlığının %30’una varan miktarlarda su buharını absorbe etme özelliğine sahipken herhangi bir ıslaklık hissi de vermez. Böylelikle ortamdaki nem oranını da düzenlemeye yarar. Yine benzer şekilde statik elektriği önleyen doğal bir yapıya sahiptir.

Yün hem ısı hem de ses açısından doğal bir izolatör görevi görür. Hidroskopik olduğu için, ya nemi absorbe eder ya da sıcaklık oluşturarak nemi azaltır. Bu nedenle yün kışın sıcak yazınsa serin tutar.

Yünün ayrıca atmosferden diğer elementleri de absorbe etme özelliği bulunur. Örneğin, birçok binada sıkça rastlanan yüksek miktarlarda formaldehid maddesini absorbe etme yetisine sahiptir. Açıkça, yün halılar dayanıklılığı nedeniyle başka doğal özelliklere de sahiptir. %80 oranında her tür lekelere direnç gösterirken kir ve toza karşı da doğal bir dayanıma sahiptir. ‹nce tabakalardan oluşan yapısı kir zerreciklerini yüzeyde toplar derine nüfuz etmesini önler.

Yün Halı Bakımı Nasıl Yapılır?

Profesyonel temizlik için ayıracak zamanı ya da parası olmayanlardansanız minimum düzeyde, rutin olarak yapacağınız bakım ve temizlikle yün halınızın ilk günkü görünümünü koruyabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler oldukça basit.

Yeni bir yün halının gevşek olan tellerini başlangıçta dökmesi kaçınılmazdır. Bu durum birkaç ay içerisinde büyük ölçüde azalacak fark edilmeyinceye kadar sürecektir.

Düzenli vakumlama yün halının en iyi dostudur. Çünkü bu işlem kir, toz kadar yukarıda bahsedilen gevşek elyaf parçalarının da alınmasını sağlayarak halı yüzeyinin pürüzsüz, yeni ve tertemiz olmasını sağlayacaktır?

Yavaş ve dikkatli vakumlama halının daha iyi temizlenmesini sağlar. Bu işlem aynı zamanda halının ilk günkü görünümünü korumasını da sağlar.

Dökülen bir sıvıyı temizlemek için, önce olabildiğince çabuk temiz, kuru ve emici bir bezle kurulayın. Daha sonra bu alanı, sıcak suyla ıslatılmış temiz bir havlu ile dökülen sıvı kalıntılarını yüzeyden tamamıyla alacak şekilde silin. Bu işlemi temiz, kuru havlular yardımıyla havlularda ıslak nokta kalmayıncaya kadar tekrarlayın.

Dökülen sıvıları sabun kullanarak temizlemekten kaçının, çünkü bu yöntemle lekeleri halıdan derinlemesine çıkarmanız zordur. Bu kiri daha da belirgin kılarak ileride halıda koyu lekelerin oluşmasına neden olacaktır.

Temizleme esnasında sertçe sürtmekten kaçının, çünkü bu darbeler elyafın genel görünümünü bozacaktır.

Kaynak: Halı Dergisi 15. sayı

Copyright © 2006 - 2011 ImalattanSatis.com